Eyl 30, 2026
· düzenlendi Eyl 30
Merhaba,
için Google PageSpeed Insights testlerinde performans puanının özellikle mobil cihazlarda düşük olduğu görülüyor.
- Mobil: 40/100
- Masaüstü: 96/100
- Erişilebilirlik, En İyi Uygulamalar ve SEO tarafında ise sonuçlar oldukça iyi.
Özellikle mobil performans tarafındaki düşük skorun nedenlerinin (CSS/JS yükleri, render-blocking kaynaklar, görseller, scriptler vb.) incelenerek mümkünse optimize edilmesini rica ederim.
Bu konu genel kullanıcı deneyimi ve mobil açılış hızına da olumlu katkı sağlayacaktır.
Teşekkürler.
Dün bende incelemiştim. Seo oranının yüksek olması açıkçası benim için daha iyi. Pagespeed testlerinde resim boyutu 90 kb ise bu bile puan düşürüyor. 40 kb yapsan bu sefer 28 kb yapabilirsin diye yine eksi puan yazıyor. Kullanıcı açısından hız testi manuel olarak yapınca bence sorun yok. Mobil ve masaüstü de gayet akıcı şekilde ve hızlı açılıyor.
Pagespeed değerlerine göre bir yazılımda düzenleme yapmıştım, açıkçası pekte faydası olmuyor. İmdb’nin sitesini bir gün pagespeed ile değerlerine bakmıştım, tamamen kırmızı. Ama popüler ve herkesin bildiği takip ettiği bir site.
Raxboard yöneticileri tabi daha iyi açıklayacaktır
@everyone
Burada önemli olan nokta, PageSpeed skorunun tek başına gerçek kullanıcı deneyimini birebir temsil etmemesi. Lh, CSS/JS, görseller, fontlar, üçüncü parti kaynaklar vb. birçok faktörü değerlendirerek puan oluşturuyor. Bu nedenle bazı durumlarda manuel kullanım deneyimi ile pagespeed skoru arasında ciddi fark oluşabiliyor. Bu skor manipülasyona açık çok basit 2-3 adımla tüm skorlarınızı 100 yapabilirsiniz.
Bununla birlikte bunu “skor önemli değil” şeklinde değerlendirmiyoruz. Özellikle mobil tarafta Core Web Vitals ve gerçek yükleme performansını iyileştirebilecek noktaları ayrıca inceliyoruz. Bu noktada google botlarının RaxBoard’ı nasıl gördüğünü tespit etmek amacıyla Google Rich Test aracını temel alıyoruz.
RaxBoard 20-30₺ fiyat bandındaki paylaşımlı hostinglerde dahi çok seri çalışıyor bizim için önemli olanın bu olduğunu düşünüyorum.
RaxBoard’ı geliştirirken “reddit, google yardım topluluğu, seo toplulukları” gibi birçok forum adresinden sinyaller alan, insanların seo hakkındaki yazışmalarını anlayan/yorumlayan, bu verilerle google, semrush, ahrefs, Google core update, google/bing webmaster araçlarını birleştirerek anlamlı sinyallerle RaxBoard’ın durumunu değerlendiren nextjs, python temelli bir “SEO HUB” aracımız var. Bununda ekran görüntüsünü ofisteki bilgisayarıma geçince meraklısına atmayı çok isterim.
Tabi bu geliştirmeler tamamen teknik seo ile alakalı, site otoritesi/içerik bu durumdan çok daha önemli.
Geri bildiriminizi değerli buluyoruz. Özellikle gerçek cihazlarda yaşanan performans problemlerini veya belirli sayfalardaki yavaşlıkları paylaşırsanız doğrudan inceleyebiliriz.
The important point here is that the PageSpeed score alone does not directly represent the real user experience. Lighthouse evaluates many factors such as CSS/JS, images, fonts, third-party resources, etc. and generates a score based on them. Therefore, in some cases, there can be a significant difference between the actual manual user experience and the PageSpeed score. The score is also relatively easy to manipulate; with 2–3 simple steps, you can make all of your scores reach 100.
That said, we don’t interpret this as “the score doesn’t matter.” Especially on mobile, we separately examine areas that can improve Core Web Vitals and real-world loading performance. At this point, we use Google’s Rich Results Test as one of our references to understand how Google’s crawlers see RaxBoard.
RaxBoard runs very fast even on shared hosting in the $1–2/month price range, and I believe this is what matters most to us.
While developing RaxBoard, we also have a Next.js/Python-based “SEO HUB” tool that collects signals from many sources such as Reddit, Google Help Community, and various SEO communities. It analyzes and interprets discussions about SEO and combines this data with Google, Semrush, Ahrefs, Google Core Updates, and Google/Bing Webmaster tools to evaluate RaxBoard’s overall SEO status based on meaningful signals.
I’d be happy to share a screenshot of it with anyone interested once I’m back at my office computer.
Of course, these improvements are entirely related to technical SEO. Site authority and content are much more important factors overall.
We really value your feedback. In particular, if you share any performance issues you experience on real devices or specific pages that feel slow, we can investigate them directly.